Loading

Културни Празници

   

    В края на миналата седмица приключиха летните културни празници във Врабево. На 27 юли гост на селото беше председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски, чийто корен е пряко свързан със селото. През 1820г. тук се ражда неговият прапрадядо Станьо Хаджииванов Врабевски, виден революционер и съратник на В. Левски. За краткия си престой от 24 часа д-р Врабевски успя да се срещне с много хора и да се запознае със забележителностите на селото, което посещава за първи път. На срещата си с кметския съвет той бе информиран за историческото минало и настоящето на Врабево от сегашния и бившия кметове Иван Карагьозов и Радион Стратев. Докторът прояви особен интерес към развитието на образованието и културата в селото и изказа задоволството си от факта, че тук няма безработица и селото е много оживено. След срещата в кметството в галерийния кът "На ползу роду"  във фоайето на читалище "Христо Ботев - 1911" беше поставен  портрета на Станьо Врабевски, където неговият правнук разказа за вълнуващия му живот, отдаден изцяло на Отечеството.

      Едно от значимите културни събития във Врабево, беше и проведения национален конкурс за разказ за драматичен женски образ "Албена", организиран от Павел Боржуков, кметството, НЧ "Хр.Ботев-1911"  и със съдействието на община Троян, фондация "Българска памет" и Съюза на българските писатели. 217 автори изпратиха свои творби, което му отрежда лидерско място в конкурсите от този жанр. Поради големия брой разкази с висока художествена стойност, организаторите решиха да увеличат наградния фонд на 2000 лв, като присъдят пет равностойни награди. На тържествена церемония журито на конкурса - с председател Никола Инджов и членове - Владо Даверов, проф. Аксиния Джурова, Павел Боржуков и драматурга Марин Костовски,

  награди лауреатите на конкурса: Илияна Вълчева,

Евелина Кованджийска, Валентин Попов, Мильо Велчев, Люба Тодорова и специално отличие - картина на писателя художник Димитър Ленгечев за Ярослава Христова. Събитието беше допълнено с паралелна изложба на пловдивския художник Пламен Бешков,

която придаде на темата ново измерение. С песни и стихове, посветени на Врабево, в програмата се включиха и литературен клуб "Николай Заяков", вокалната група към ансамбъл "Елица" и новосформираната мъжка вокална група към читалището.

     Летните културни празници във Врабево завършиха с  честването на свети Панталеймон. Много хора се изкачиха на Гяур баир, където пред параклиса на светеца отец Пенко извърши тържествена Света литургия, а по-късно към празника се присъедини и Ловешкият метрополит Гавриил. 

Facebook