Loading

Музей

Идеята за музейна сбирка във Врабево се заражда още през 50-те години на миналия век, но поради липса на подходящо помещение минават две десетилетия до нейното реализиране.

         През 70-те години РПК „Стара планина” закупува къщата на Христо Добрев Джуров и я предоставя за ползване на Кметството.Това е домът, в който е роден и отрасъл бъдещият министър на отбраната-армейски генерал Добри Джуров. Самата сграда, със двоето местоположение и архитектура, се оказва много подходяща за музей, а към нея, в същия стил, е пристроено ново крило на две нива. С помощта на АИР „Вароша”-гр.Ловеч са подредени събраните експонати и през 1986г., заедно с откриването на ММЗ „Чавдар”, във Врабево е открита и музейната сбирка.

         В музейната експозиция си дават среща миналото и настоящето на селото. Специално място е отредено на хората, допринесли за името, авторитета и просперитета на Врабево: Добри Джуров-дългогодишен министър на отбраната на България ; Марин Върбанов- „императорът на текстила”- световно известен художник и създател на текстилното пано ; Кръстю Пенков Кръстев-първият ЗМС по радиозасичане в България ; Пешка Христова-заслужил учител от новата история на местното училище и други.

         През 2011г., със съдействието на „Софарма”АД, сградата на музейната сбирка е ремонтирана, а експозицията е обогатена с нови предмети.

 

                              Телефони за контакт: 0886 435 472 ;   0878 241 895.   

 

Facebook