Loading

Църква и параклис

   До Освобождението на България (1878 г.) Врабево няма свой православен храм, а врабевени са ходели на църква в съседните села Вратца (дн. с.Стефаново) и Бериево. Построяването на църковен храм се превръща в първия обществен строеж в селото. С доброволен труд хората от селото построяват днешната църква, под ръководството на прочутия за времето си майстор Павел Колев от Тревненското село Бижовци. Строежът започнал на 9 март 1891 г. и приключил няколко дни преди Архангеловден. Храмът бил осветен и тържествено открит от Ловчанският епископ Партений на 8 ноември 1891 г. и бил наречен Св.Архангел Михаил. Този ден се наложил и като събор на селото. Храмът е построен на около 200 кв.м. и има корабна форма. Сводът се крепи на 6 каменни колони. Състои се от 3 части арктика, средна и олтар. Между средната част и олтара е иконостаса с три реда икони. Четирите големи икони са дело на Рачо Тихолов от Габрово, а другите са рисувани от иконописци от тревненската школа. Царските двери са направени от дърворезба, като на тях са изобразени библейски сюжети – образа на Архангел Михаил и Божията майка. През 1998 г. на външната стена на църквата, над входа, е поставена голяма мозаечна икона на Св. Архангел Михаил.

Свещеници служили във Врабево:

  • Христо Стоев Калоферски
  • Стефан Христов Калоферски (убит в Първата световна война)
  • Трифон Матев Ковачев
  • Йеромонах Инокентий (руснак)
  • Христо поп Йоакимов
  • Любомир поп Трифонов Ковачев
  • Петър Илиев Зъзров

 

         2011г. е свързана с важни събития в духовния живот на врабевени : 120г. от построяването на църквата „Св. Архангел Михаил” ; 100г. от създаването на читалището ; откриване на обновената музейна сбирка. Несъмнено едно от тях е построяването на 16 метров кръст с параклис на легендарния за селото връх „Гяур баир”.Последните са открити на 23.07.2011г. и осветени от Ловчанския митрополит Гавриил.

         Параклисът и кръстът са дарение от „Софарма”АД и носят името на светеца-лечител Свети Пантелеймон (чества се на 27 юли).

         Мястото за построяването им е избрано неслучайно.Този връх, който се намира на североизток от селото, е свързан с легенда от 17 век, според която влюбеният в красивата мома Деляна местен момък Стоян, искайки на всяка цена да докаже любовта си и да спечели облога с турския си съперник, решава да я изнесе на ръце, без да си почива, до върха.Стигайки там, сърцето на Стоян не издър-жа и той намира своята смърт , оставайки верен на любовта си към Деляна.

         Освен свързан с тази легенда, „Гяур баир” е и мястото с най-красивия изглед към селото и Балкана, затова той е любимо място за врабевени. А сега, с внушител- ния кръст и параклиса край него, върхът се посещава не само от местните хора, а и от всички гости на Врабево.